press

Un club més per reflotar la base

Dídac Martínez, Jeannot Martinho, Manu Sarti i Philippe Lezeau van notar que els nens de la parròquia d’Encamp o el mateix Pas de la Casa s’havien quedat penjats i sense opcions de practicar el rugbi. Un esport arrelat al país que amb el pas dels anys ha perdut adeptes, víctima del futbol o del bàsquet. L’exentrenador del VPC, el seleccionador dels isards, l’exjugador internacional i un expert del rugbi francès es van unir, van ajuntar una sèrie d’idees i van decidir crear el Rugbi Encamp-Pas de la Casa. Al principi la iniciativa no va agradar gaire al VPC Andorra, però un cop va saber les intencions d’aquesta nova entitat va acceptar-les.
L’objectiu de la nova entitat serà treballar la base amb nens i nenes d’entre 6 i 14 anys. No pensen, de moment, en la creació d’un primer equip i el projecte té uns objectius marcats per d’aquí tres anys, quan volen arribar a tenir un centenar de joves. I és que, amb els números amb què treballa el nou club, al Pas de la Casa només hi ha quatre jugadors al VPC Andorra amb 220 nens que hi ha a primària. “Tenen pocs nens recaptats de la zona i aprofitant que estan adequant el camp de Prada de Moles hem volgut crear aquest club. Volem intervenir en les escoles que hi ha a Canillo, Encamp i el Pas de la Casa per anar a buscar nens que vulguin jugar a rugbi. Hi ha molt de potencial a explotar, tot i que som conscients de la dificultat que comporta crear un club des de zero. Quan es crea una cosa d’aquesta magnitud no saps amb quines perspectives treballar”, va assegurar el portaveu del nou club, Manu Sarti, que va reconèixer que la reacció del VPC no va ser gens bona al principi. “S’ho van prendre com una traïció.”
La primera de les iniciatives per buscar practicants de rugbi serà el 5 de setembre a l’Estadi Nacional amb dos amistosos de quatre primers equips. El Castelnaudary, de Tercera Federal, jugarà contra la Santboiana, que dirigeix l’exseleccionador Michael Broad, i la Santboiana B contra L’Arize, d’Honor. També està previst organitzar una jornada de portes obertes el 19 i el 26 de setembre al Pas de la Casa i a Encamp per fer diverses activitats relacionades amb l’oval. “El nostre objectiu és engrescar els nens, i si ho aconseguim serà una bona font per a la Federació Andorrana de Rugbi i per al VPC Andorra. No hem creat aquest club per anar en contra de ningú sinó per ajudar a reflotar el rugbi del país.” El club també treballa amb l’opció, un cop estiguin inscrits els nens i nenes, de portar-los a veure’ls partits del top 14 del Tolosa. “Perquè visquin i coneguin els valors del rugbi.”
El responsable de l’àrea esportiva serà el seleccionador dels isards, Jeannot Martinho, que comptarà amb la col•laboració de l’exentrenador del VPC Andorra Dídac Martínez. “Es tracta d’un binomi que va funcionar molt bé al VPC Andorra.” Amb el club presidit per Pep Escolà tenen un conveni pactat que si la nova entitat tingués jugadors de més de 14 anys baixarien al VPC perquè tenen cadets i júniors. “Anem una mica a cegues, és cert, però és un projecte engrescador. Es tracta d’anar a buscar nens i nenes a les escoles i donar un impuls al rugbi. Aquesta temporada ja estarem contents si en disposem d’una vintena o una trentena”, va dir Sarti.
El pressupost del nou club encara no està definit ja que estan a la recerca de patrocinadors, en especial per acollir a l’Estadi Nacional, el 5 de setembre, els quatre partits previstos. “Tenim clar que la base fonamental d’un club són els nens. Podíem haver fet un equip sènior, però de moment és una idea que no ens agrada perquè la nostra aposta és clara i és la base, que és el més important d’un club”, va sentenciar Sarti.
Per la seva banda, Martinho tindrà la responsabilitat de recaptar nens a les escoles i intentar convèncer-los perquè practiquin aquest esport tan arrelat al país. “Pretenem involucrar la parròquia d’Encamp en el rugbi perquè molts pares ens deien que no podien baixar a portar el fill a entrenar-se amb el VPC Andorra. Dídac Martínez es va adonar d’aquest problema i ens vam plantejar crear un club nou”, va dir Martinho, que va explicar quina serà la seva tasca. “M’encarregaré d’anar a les escoles i explicar els valors del rugbi. Hi ha molta gent que no coneix la nostra cultura esportiva.”
El futbol se’ls ha menjat terreny en els últims anys i el rugbi vol tornar a treure el cap, sobretot a nivell de base. “El futbol té mitjans més grans que nosaltres i si no ens volem quedar enrere ens haurem de moure. Per tant, hem de donar a conèixer el nostre esport i tornar a fer campus, i sobretot tenim molt content el Comú d’Encamp.” Un aire fresc dins de la família del rugbi andorrà.

 

Escrit per: Víctor Duaso